Ministerbesøg hos Ribe Fjernvarme

9. marts 2023

Ministerbesøg hos Ribe Fjernvarme

Formanden for Ribe Fjernvarme, Henrik Holst, og driftsleder Richard Boisen havde onsdag fornøjelse af, at have besøg af Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, formanden for Moderaternes folketingsgruppe Henrik Frandsen samt direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen til en god dialog om udfordringerne ift. at konvertere byerne omkring Ribe fra naturgas og el til nem og grøn fjernvarme.

- Det har været super fedt at have besøg af Lars Aagaard og opleve hans interesse for, hvordan man arbejder med fjernvarmen i den virkelige verden, fortæller Henrik Holst Elstrøm.

Han fortæller, at man i løbet af besøget havde en god dialog med ministeren.

Og det var en yderst positivt stemt minister, der samlede op på sine oplevelser efter en rundvisning på værket:

- Værket i Ribe er jo et minikosmos, som viser, hvad fjernvarmen kan i dag. Kombinationen af mange teknologier giver gode optimeringsmuligheder og er i virkeligheden også en risikoafdækning mod en fremtid med energipriser, som de seneste par år for alvor har lært os kan stikke af og gå i meget uforudsigelige retninger, siger han og tilføjer:

- Det var spændende og ret sejt at opleve, at man trods alt i et mindre bysamfund med omkring 2.500 andelshavere, kan have den bredde i produktionen, som jeg har set i dag. Og så glæder jeg mig også over det samspil, man i Ribe har med borgerne og nogle af de forsyninger samt kommuner, som ligger i nærheden. Man kan høste erfaringer fra hinanden, og det er fedt at se.

Rundvisning på værket

Besøget blev afsluttet med en rundvisning på værket - som ligger prismæssigt blandt de 25% billigste i Danmark.

Ribe Fjernvarmes bestyrelse og ledelse har siden 2012 haft en flerstrenget strategi i forhold til brændsler og høj lagerkapacitet, hvilket har vist sit værd under energikrisen, hvor vi dagligt har vekslet mellem brændslerne ift. det mest optimale. 

Fjernvarmen i Ribe er i dag baseret på 80% vedvarende energi fra biomasse, elektricitet fra vind, overskudsvarme m.m. Vi arbejder målrettet på at udfase de sidste 20 % naturgas i de kommende år. Her er overskudsvarme fra Esbjerg en mulighed, vi forfølger, lige som vi har andre grønne alternativer på sigtekornet.

 

Fra venstre: Kim Mortensen, Lars Aagaard, Henrik Holst og Richard Boisen.

Udrag fra JydskeVestkysten:

Ministeren: Hav tålmodighed med udrulning af fjernvarme

Priserne på rørarbejdet til fjernvarmen er steget så meget, at det kan sætte en kæp i hjulet på den fortsatte udrulning til de mindre bysamfund. Det problem havde energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) onsdag mulighed for at drøfte med Ribe Fjernvarme. Og det bliver nødvendigt at have tålmodighed, siger ministeren ifølge JydskeVestkysten.

- Priserne på rør og arbejde er steget. Finansiering er steget. Alle ser ind i stigende renter. Det gør det vanskeligt at få alle med. Slutprisen hos forbrugeren i en landsby bliver ganske høj sammenlignet med det, som de eksisterende kunder skal betale. Det er én af grundene til, at det er vanskeligt at opnå fuld tilslutning, og det kan ende med, at det slet ikke er økonomisk bæredygtigt, forklarer driftsleder Richard Boisen.

Læs mere om besøget på samt interview med både driftsleder Richard Boisen, Lars Aagaard og Kim Mortensen mf. her>

 

Uddrag om besøget fra Ryk ind Ribe

​Økonomien ved fjernvarmens udbredelse blev drøftet med minister under Ribe-besøg​

Ministeren havde et møde med formanden for Ribe Fjernvarme, Henrik Holst, og driftsleder Richard Boisen.

Her påpegede Henrik Holst et af problemerne ved at nå ud til de mindre bysamfund med fjernvarmen: – Skal vi ud i et bysamfund, skal vi have en vis procentdel af husstandene med. Vi ved, at når vi først begynder at grave og lægge fjernvarmeledningen ned, er der flere af de lokale husstande der tilmelder sig, end der er, før vi begynder.

– Men det kan vi bare ikke lægge vores budgetter an på, og derfor kunne vi ønske, at staten ville stå som en garant for det beløb, vi ikke ved, om vi får ind.

 Og hvad sagde ministeren til det?

– Han var meget lydhør, men han kom ikke med noget konkret, fortalte Henrik Holst efter mødet.

Læs mere om besøget på samt et interview med Formanden for Ribe Fjernvarme, Henrik Holst på Rykindribe.dk her>