Fjernvarmeudrulningen i Ribe trodser udfordringer og skrider fremad

12. september 2024

PRESSEMEDDELELSE

Fjernvarmeudrulningen i Ribe trodser udfordringer og skrider fremad

Selvom udrulningen af fjernvarme til flere områder i og omkring Ribe har mødt udfordringer undervejs, er vi i fuld gang med at sikre varme til flere forbrugere. For at understøtte og sikre udviklingen i de kommende år, ansætter vi desuden en økonomichef i Ribe Fjernvarme. 

Ribe Fjernvarme har igennem længere tid arbejdet benhårdt og målrettet på at udrulle fjernvarme til endnu flere forbrugere i og omkring Ribe.

I den forbindelse har vi været i gang med konverteringsprojekter på Obbekærvej, Øster Vedsted, Ribe Vest og Egebæk-Hviding/Vester Vedsted. Projektet på Obbekærvej er afsluttet – og bestyrelsen er nu klar til at give en opdatering på de resterende tre områder.

 

Alle forbrugere er snart tilsluttet i Øster Vedsted

I maj blev de første forbrugere i Øster Vedsted tilsluttet, og vi forventer at have alle 265 nye forbrugere ombord i løbet af de kommende måneder.

Men vi må desværre erkende, at projektøkonomien er overskredet af en række uforudsete årsager. Blandt andet er der blevet lagt flere rør end først budgetteret, mens ændringer i rørføringen har ført til øgede omkostninger.

Derudover er vores entreprenør blevet udfordret af uventede forhindringer i gravearbejdet, samtidig med at et regnfuldt år også har påvirket projektet.

Det betyder samlet set, at den bevilligede kommunegaranti er blevet overskredet med 13,5 millioner kroner, og derfor har vi sendt en ansøgning om udvidelse af garantien til Esbjerg Kommune.

 Bestyrelsen forventer, at den bliver bevilget, da Ribe Fjernvarme fortsat er et veldrevet varmeværk, understreger bestyrelsesformand Henrik Holst.

- For nye forbrugere i Øster Vedsted betyder det desværre, at vi er nødt til at fastholde varmepristillægget på 200 kr. per MWh længere end forventet. For et standardhus med et forbrug på 18,1 MWh svarer det til et månedligt tillæg på cirka 300 kroner – men det sænkes, hvis mange nye forbrugere tilmelder sig fjernvarmen, forklarer han og tilføjer:

- Vi er selvfølgelig ærgerlige over situationen. Men samtidig skal der ikke være tvivl om, at det er vores ambition i bestyrelsen, at alle forbrugere i Ribe Fjernvarme med tiden skal betale den samme pris for varmen.

 

De første får snart fjernvarme i Ribe Vest

Den læring, vi har fået fra fjernvarmeudrulningen i Øster Vedsted, er kommet os til gode i Ribe Vest, hvor projektet nu for alvor er startet op med en styrket projekt- og økonomistyring. Da projektet er mindre komplekst, forventer vi at kunne tilslutte de første forbrugere inden udgangen af 2024.

- Vi kan selvfølgelig ikke være helt sikre på, hvad vi finder i jorden, når vi begynder at grave og lave underboringer af åer og veje. Men det er altid en udfordring i denne type projekter, og derfor er vi opmærksomme på det, forsikrer Henrik Holst.

 

Egebæk-Hviding og Vester Vedsted igangsættes i 2025

Mens de to projekter i Øster Vedsted og Ribe Vest skrider hastigt frem, har vi også taget et vigtigt skridt i Egebæk-Hviding og Vester Vedsted. Inden sommerferien fik vi nemlig godkendt et tilskud fra Fjernvarmepuljen til projektet – og det er med til at sikre økonomien.

Derfor kan vi nu gå videre med projektet, men inden da vil vi gerne sikre os, at vi har ressourcer nok i organisationen til at kunne føre det til dørs, forklarer Henrik Holst:

- Det betyder, at vi først går i gang med projektet, når vi er nået et godt stykke i Ribe Vest. Dermed igangsætter vi selve planlægningen af projektet i slutningen af 2024, mens vi for alvor starter op i andet halvår. Vi forventer at kunne levere fjernvarme i slutningen af 2026 eller i starten af 2027, fortæller formanden og fortsætter:

- Allerede nu er vi dog forberedt på at levere store mængder varme til forbrugerne i området, idet vi har sikret tilstrækkeligt store rør til at transportere varmt vand inde fra fjernvarmecentralen i Ribe.

Vi afholder et borgermøde i Kultur og Aktivitetscenter Egebæk-Hviding søndag, den 22. september 2024 kl. 19.00, hvor vi kommer med en opdatering og er klar til spørgsmål.

 

Økonomichef skal styrke organisationen

Set i lyset af de mange konverteringsprojekter og kommende investeringer i øget produktionskapacitet har bestyrelsen i Ribe Fjernvarme vurderet, at det er nødvendigt med tættere økonomi- og projektstyring.

Derfor har vi netop slået en stilling som økonomichef op, fortæller Henrik Holst.

- Det betyder, at organisationen er styrket med en projektleder i august 2023 og nu en økonomichef, som giver vores driftsleder yderligere ressourcer i dagligdagen. Det har vi store forventninger til, siger formanden.

 

Fjernvarmeproduktionen skal fremtidssikres

Lige nu har Ribe Fjernvarme tilstrækkelig kapacitet til at forsyne alle forbrugere, men jo flere forbrugere, jo mere afhængig vil vi være af gas i fremtiden.

For at fremtidssikre fjernvarmen i Ribe undersøger vi derfor lige nu forskellige alternativer, særligt til spidsbelastningen.

Hvad erstatningen helt konkret bliver, har vi endnu ikke lagt os fast på endnu, men der kommer hele tiden nye muligheder – heriblandt overskudsvarme og Power-to-X for bare at nævne et par stykker.

Den hurtige udvikling gør, at det tager tid at få belyst mulighederne, men Henrik Holst understreger, at det er bestyrelsens mål at træffe det bedste langsigtede og mest bæredygtige valg.

- Det kan få den konsekvens, at fjernvarmeprisen i en kortere årrække kan stige, men det er et strategisk valg for at få billigere og grønnere varme på den lange bane, fortæller formanden, der samtidig varsler en mindre prisstigning for fjernvarmen i Ribe frem mod 2025:

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi må hæve varmeprisen i 2025, men stigende priser på brændsler har udfordret i 2024 og det fortsætter forventelige også i 2025. Vi ser aktuelt ind i en stigende pris på 100 – 150 kr. om måneden, lyder det.

 

//